Boeken

Je ligt al heel lang op mijn bureau naar me te kijken, om precies te zijn: vanaf mijn 12e verjaardag, nu 8 maanden geleden. Ik wilde graag een dagboek en dat kreeg ik van mijn moeder, eentje met een donkerrode fluwelen kaft waar in zogenaamde gouden letters op staat "Diary". Er zit ook een slotje op met een nep-gouden sleuteltje. En ook al vond ik je meteen mooi, ik kon er toch als maar niet toekomen om echt in jou te gaan schrijven. Vandaag moet ik wel, want er is iets vreselijks gebeurd. Vandaag is mijn moeder zomaar doodgegaan.

Dit zijn de eerste regels die Nina in haar dagboek schrijft. Nina verzet zich tegen alles wat er na de begrafenis dreigt te veranderen. Soms heeft ze geen zin meer om verder te leven, dan wil ze zelf ook dood om weer samen te zijn met haar moeder. En intussen gaat het gewone leven door: naar school gaan, een feest vieren, verliefd worden. In haar dagboek schrijft Nina over alles wat ze meemaakt, en vooral over de moeilijke dingen waarover ze met niemand durft praten.
Auteur : Odiel Reef
Uitgeverij : Uitgeverij Sjaloom
ISBN : 90-6249-311-4
Amori heeft de allerliefste mama van de wereld. Het is ook de gekste mama als ze samen op de fiets zitten en de zoetste mama als ze samen pannenkoeken bakken. Maar nu … is mama er niet meer. Het is stil en iedereen kijkt triest. Papa huilt soms en Amori kan hem niet troosten. Ze mist haar lieve mama zo erg. Gelukkig zijn oma en opa er. Ze zijn lief. Ze begrijpen het als Amori bang is en huilt. Na een lange tijd vindt Amori de koekjes van oma weer heerlijk, de fietstochtjes met opa leuk en komt er een nieuwe mama, Mama Roos. 
 
Auteur : Diane Put
Uitgeverij : Clavis
ISBN : 978-90-448-1587-0
Wat jij wilt weten over doodgaan, begraven en cremeren.
Informatie voor kinderen over doodgaan en alles wat daarmee te maken heeft, zoals het bezoek aan de overledene, de afscheidsdienst, de begrafenis of de crematie.
Het boekje bevat een woordenlijst met uitleg van moeilijke woorden en een instructie voor de ouders.
Auteur : Riet Fiddelaers-Jaspers
Uitgeverij : KPC Groep
ISBN : 90 804773 3 8
Ik hield van mijn moeder. Ze werkte thuis in opdracht van uitgeverijen en trok ook twee uur per dag uit voor het kaartleggen. Het maakte haar heel bijzonder en ondanks dat ze het druk had, maakte ze altijd tijd voor mij. Toen kreeg mijn moeder af en toe hoofdpijn. Die werd erger en erger. De dokter vond een knobbeltje in mijn moeders hoofd... 'Je redt het wel, meidje, bloemenfee,' zei ik tegen haar. 'Meidje tegen je moeder,' giechelde ze meisjesachtig, door haar tranen heen. Ik ben achttien vandaag. Veel te jong voor een levensverhaal. Maar Sonja, de psychologe van de instelling waar ik nu zit, wil dat ik mijn ervaringen neerschrijf.
Auteur : Brigitte Minne
Uitgeverij : Clavis
ISBN : 90-448 0105-8
Een klein meisje, Jolien, beleeft de ziekte van haar mama. Ze gaat vaak met mama naar het ziekenhuis. Jolien is bang dat mama voor altijd weg zal gaan. Gelukkig is er Yildiz, de buurvrouw. Zij is altijd blij. Ze draagt een bloemetjesdoek op haar hoofd. Mama houdt niet zo van mensen die bloemetjes dragen en Yildiz houdt dan weer niet van mensen zonder bloemetjes. Maar Jolien is steeds vaker bij Yildiz. Misschien wel voor altijd, straks? 
Auteur : Peter Henderix
Uitgeverij : Clavis
ISBN : 978 9044818314
Mama vertelde mij dat oma dood is. Maar wat is dat, dood. Samen met de familie en vrienden gaan we oma gedag zeggen. Ik maak een mooie tekening voor haar. Ik wil oma nooit vergeten. Dag lieve oma.
Auteur : Melan Walsh
Uitgeverij : Uitgeverij Memphis Belle
ISBN : 978 90 8941 365 9
De oma van Marthe is heel erg ziek en overlijdt. Marthe heeft heel veel vragen.
In het boek kom je meer te weten over ziek zijn, dood gaan, begraven, verdrietig zijn, ...
Auteur : Vrouwke Klapwijk
Uitgeverij : Callenbach
ISBN : 902 661 234 6
De opa van Lappa sterft en wordt begraven. Daar komt heel wat bij kijken : kist uitzoeken, opbaren, groeten, .... 
Lappa heeft best veel verdriet. 
Heb je zelf ook verdriet ? In het boekje is ruimte om zelf iets te schrijven, te tekenen of een foto te kleven.
 
Auteur : Mirjam Visker
Uitgeverij : Lappa Books
ISBN : 978 9 08211 490 4
Op een dag wordt Julia's oma niet meer wakker. Julia begrijpt niet dat alles gewoon doorgaat nu oma dood is, en dat ze haar nooit meer zal zien. Dan ontmoet ze een wonderlijke jongen, die haar meeneemt naar een meer waar ontelbare kaarsen op drijven: het meer van de levenslichten. Hij laat Julia haar eigen levenslichtje zien, flakkerend naast oma's gedoofde kaars. Dicht bij elkaar. En zolang Julia van oma houdt, zal oma's kaars altijd naast de hare blijven.
Auteur : Angela Sommer
Uitgeverij : Uitgeverij Ploegsma
ISBN : 90-216-1945-8
Er is iets heel jammers gebeurd: oma is doodgegaan. Lieveke is erg verdrietig. Slak, Vlinder, Hommel, Muis, Kikker en Mier troosten haar met mooie herinneringen. En als Lieveke samen met mama een tuintje maakt, voelt ze dat oma toch heel dichtbij haar is gebleven. Een troostrijk verhaal.
Auteur : Mieke van Hooft
Uitgeverij : Christofoor
ISBN : 978-90-6038-702-3
Op het laatst speelde mijn opa alleen nog met zijn wandelstok, lopen kin hij er niet meer mee. De onderkant zwaaide omhoog en de stok gleed door de palm van zijn hand naar beneden. Tik! Dan weer omhoog. En naar beneden. Tik! Als de klok op de schoorsteen.
'Dan zie ik je waarschijnlijk niet meer,' zei hij toen ik vertelde dat ik lang op reis ging. We omhelzen elkaar. Ik kan geen houding vinden en ga, mijn opa blijft achter in zijn stoel ....
Auteur : Ronald Hermsen
Uitgeverij : Christofoor
ISBN : 978 90 6238 8417
Sannes papa is de allerliefste van de hele wereld. Als ze met haar rapport thuiskomt, belooft hij dat ze de volgende dag samen een cadeautje gaan uitzoeken. Maar de volgende dag wordt Sanne wakker van mama, die de alarmlijn belt. Papa is zomaar in zijn slaap gestorven…
Sanne is heel verdrietig. Maar ze heeft ook heel veel vragen. Waarom staat er zo'n raar apparaat in de kist van papa? En waar is papa nu naartoe? 
Auteur : Franciska Koelewijn
Uitgeverij : Uitgeverij Mozaiek
ISBN : 978 90 239 9352 0
Dag papa in de hemel' zei de kleine Susanne iedere avond voordat ze naar bed ging.
Het verhaal gaat over een echte papa die doodgaat en de invloed die dat heeft op het leven van Susanne.
Want doorheen de dagelijkse bezigheden voelt Susanne zich soms boos, soms verdrietig en soms ook helemaal niets van dat alles. 
Auteur : Ingrid van Dongen
Uitgeverij : Uitgeverij De Bonte Bever
ISBN : 90 6481 804 5
Een van de mooiste boeken over rouwen en verdriet verwerken voor jonge kinderen.
Roetje, de poes van de ik-figuur, is dood. Het meisje is ontroostbaar. Mama belooft haar dat ze Roetje de volgende dag samen met papa en het buurmeisje Merel zullen begraven. Ze vraagt haar alvast tien mooie dingen over Roetje te bedenken om te vertellen op de begrafenis. 
Nu heeft het meisje het tiende mooie ding over Roetje gevonden. En dat is een hele troost voor haar.
Auteur : Judith Viorst
Uitgeverij : Gottmer
ISBN : 978 902 5741 136
De koningin is verdwenen.
foetsjie. Opgelost in de lucht. Wie blijft er dan nog over?
De koning komt niet buiten, de narren vluchten het rijk uit
en de prinses wacht op de dooi. Waar blijven de vingertoppen
van een prins als je hart bevroren is? Een zacht sprookje over veel verdriet en de hoop dat het over zal gaan.
 
Auteur : Anna Vercammen
Uitgeverij : Uitgeverij Vrijdag
ISBN : 9789460011009
Marthe is een jaar jonger dan haar zus Noor. Ze popelt om net als Noor naar balletles te mogen. En om ook zulke mooie schoentjes te krijgen. Stiekem past ze die van Noor. Echte dansschoentjes zijn het, roze met glimmende linten. Als Noor haar been nu eens brak, denkt Marthe, dan mag zij die schoentjes misschien aan. Maar dan gebeurt er iets verschrikkelijks met Noor. En Marthe wenste dat ze die gedachte nooit had gehad. Ze durft het aan niemand te vertellen. Niet aan mama en papa die zoveel verdriet hebben. En zelfs niet aan haar lieve tante Stien.
Auteur : Katrien Vandewoude
Uitgeverij : Clavis
ISBN : 90-448-0316-6
De verhalen die opa vertelt raken Thomas diep: hij kan ze allemaal zomaar navertellen. Het verhaal over opa's speciale vriend, bijvoorbeeld het verhaal over de verschillende stiltes die er zijn. Maar opa vertelt vooral aan Thomas, dat de dood helemaal niet erg is.

Dan ga je immers weer terug naar huis? Thomas zit naast het bed van opa, als deze terugkeert naar huis. Hij is helemaal niet bang, en eigenlijk is hij blij voor opa, want nu mag opa eindelijk naar huis.

Voor kinderen vanaf 10 jaar
Auteur : Hans Stolp
Uitgeverij : Tirion uitgevers
ISBN : 90 6084 947 7
Waar ga je heen als je dood bent? Dat is de vraag van eend.
Het is een belangrijke vraag, want eend heeft onlangs haar kuiken verloren en haar verdriet is groot en eindeloos.
Iedereen die ze ontmoet heeft zijn eigen antwoord op de vraag die haar bezighoudt.

Een prentenboek over de cirkel van het leven.
Auteur : Leen van den Berg
Uitgeverij : De Eenhoorn
ISBN : 90-5838-397-0
Amper een paar dagen na Kago’s verjaardagsfeest gebeurt er een vreselijk ongeluk. Snuiters vriend was op het verkeerde moment op de verkeerde plek en nu is hij dood. Plots moet het leven verder zonder Kago en dat valt niet mee voor zijn vrienden.
Door het ongeluk kijkt Snuiter anders naar de dingen om hem heen. Hij is bang om te gaan slapen en vraagt zich af of het misschien misging door de wensbloemen die hij Kago voor zijn verjaardag gaf ? Gelukkig brengt de wijze Oehoe raad …

De wensbloem is een ontroerend verhaal dat jonge kinderen helpt vat te krijgen op de verwarrende gevoelens die een onverwachte dood met zich mee brengt.
Met Oehoes doe-ideetjes op het einde kunnen kinderen onder begeleiding actief aan de slag om op zoek te gaan naar troost en aanvaarding van het verlies.
Auteur : Nathalie Slosse
Uitgeverij : Abimo
ISBN : 978-94-6234-498-3
https://www.talismanneke.be
Het verhaal gaat over een vijftien jarig meisje, Stella, waarvan haar moeder is overleden. Stella had een goede vriendin, Camilla, maar na het overlijden van haar moeder liet zij haar in de steek en is nu bevriend met Rosa en de rest van haar vrienden groep. Hierbij hoort Manne. Stella heeft al een tijdje een oogje op hem. Stella probeert zich bij de groep aan te sluiten maar telkens als het een beetje lijkt te lukken gaat er iets mis. 
Haar vader verwerkt zijn verdriet op zijn eigen manier en dat is door gewoon door te gaan met het leven. Hij krijgt een nieuwe vriendin, Marianne. Zij komt al heel snel met haar zoontje, Anders, bij hun wonen. Stella ziet dit totaal niet zitten en heeft een hekel aan haar stiefmoeder.
Auteur : Unni Lindell
Uitgeverij : Lemniscaat
ISBN : 90-6069-995-5
Derk Das was een goede vriend van alle dieren in het bos. Maar hij was oud, heel oud.
Op een dag vond Victor Vos een brief van Derk : 'Ik ben de lange tunnel ingegaan. Dag jongens... daaag!'
De dieren missen Derk Das heel erg, maar als ze over hem praten is hij toch een beetje bij hen.
Auteur : Susan Varley
Uitgeverij : Lemniscaat
ISBN : 90 6069 552 6
Niet aan de verwachtingen voldoen 
dat wordt mijn levensdoel, heb ik vannacht besloten.
Vanaf vandaag ga ik mijn uiterste best doen iedereen teleur te stellen. 

Een paar jaar na het overlijden van zijn moeder wordt de 16-jarige Boudewijn ‘ziek’. Hij is totaal apathisch en komt zijn bed niet meer uit. Zijn vader stelt hem voor de keuze: ‘Vanaf nu schrijf je elke dag een stukje in dit schrift en je luistert elke dag naar tenminste één van deze cd’s. Zo niet, dan laat ik je opnemen.’ 
Bou begint met forse tegenzin aan zijn ‘strafwerk’, maar gaandeweg blijkt het schrijven een uitlaatklep.
Auteur : Erna Sassen
Uitgeverij : Uitgeverij Leopold
ISBN : 978-90-258-5578-9
Mooi informatief boekje waarin uitgebreid wordt ingegaan op diverse thema’s die passen bij het onderwerp 'dood'.
Er is aandacht voor o.a. wat is dood, begraven en cremeren, omgaan met gemis, verwerkingsmogelijkheden en hoe dood is dood ?
Geschikt om aan kinderen vanaf ca. 4 jaar voor te lezen, om samen er over na te denken en er over te praten.
Auteur : Nelleke Moot
Uitgeverij : Jan
ISBN : 978 90 812478 0 1
Papa geeft geen Eskimo kus meer. Niemand mag meer een Eskimo kus geven. Papa kijkt niet meer streng als ze in haar broek geplast heeft, dat is wel fijn. Nou hoeft ze nooit meer zuurkool te eten, want mama en Ruurd houden ook niet van zuurkool. Lekker puh! Ilse begint hard te huilen. Ze wil best zuurkool eten als papa maar terugkomt. Ze zal nooit meer mopperen als ze zuurkool eten.
Auteur : Martine F. Delfos
Uitgeverij : Trude van Waarden Produkties
ISBN : 90 755 64 619
De papa van Hanneke en Stijn is gestorven. Hij wordt in een kist gelegd. Iedereen komt afscheid nemen. 
Papa wordt niet begraven. Hij wordt gecremeerd. Zijn as staat nu bij hen thuis.
Hanneke en Stijn missen papa. Hanneke heeft buikpijn van verdriet. Stijn is boos.

Voor kinderen van ongeveer drie tot acht jaar. 
Auteur : Riet Fiddelaers-Jaspers
Uitgeverij : In de Wolken
ISBN : 90-804773-9-7
Euthanasie, op een eenvoudige maar warme manier uitgelegd. 
Auteur : Elise Tijtgat
Uitgeverij : in eigen beheer
ISBN : 978 90 9030 697 1
https://www.doodgelukkig.be
'Alleen al het idee geeft mij een warm gevoel van binnen. Dan zou het mama kunnen zijn, die lekker ligt te spinnen op papa's schoot. Zou dat niet prachtig zijn?' 
Echt 'doodgewoon' is een boek over de dood niet - niet voor volwassenen en al helemaal niet voor kinderen. En toch hoort de dood bij het leven. Vroeg of laat krijgt iedereen ermee te maken. Je opa, de buurman, je vader of je moeder, de hond of de poes - allemaal kunnen ze doodgaan. 
Auteur : Bette Westera
Uitgeverij : Gottmer
ISBN : 978 90 257 5668 0
Oscar en Joris sturen sms’jes naar elkaar en spreken af om op deze mooie dag naar het park te gaan. Ze nemen koffie en drop mee en nestelen zich onder een boom.
Ze genieten van de drop en de koffie en bij het eten van een blauwe drop die net zo blauw is als de lucht, vragen ze zich af of daarboven wat zou zijn. Een hemel, waar je naartoe gaat als je dood bent.
Ze spreken af dat als ze dood zijn, ze mekaar daar terug zullen tegenkomen. Maar dan vragen ze zich af of ze mekaar nog wel zullen kennen dan ? Misschien kunnen ze opnieuw vrienden worden en ze spreken af dat ze dan koffie en drop zullen meenemen.
 
Auteur : Sylvia van Ommen
Uitgeverij : Lemniscaat
ISBN : 90-5637-472-9
'Stan is ook al eens ziek geweest. Zijn keel deed pijn. Hij mocht met een dekentje op de bank en mama bracht hem aardbeienyoghurt en chocolade-ijs. De dokter kwam en gaf hem een drankje dat naar kersen smaakte. Daar werd Stan beter van. Dat was een beetje jammer, want toen moest hij weer naar school. Iedereen wordt vroeg of laat beter, maar bij mama duurt het lang.'
Auteur : Sylvia Vanden Heede
Uitgeverij : Lannoo
ISBN : 978 90 209 7044 9
Vos heeft een lang en gelukkig leven gehad, maar nu is hij moe. Hij zoekt een mooi plekje uit in het bos en valt in slaap. Voor altijd.
De andere dieren in het bos missen hun vriend en komen bij elkaar om mooie herinneringen aan Vos op te halen.
Zonder dat ze het doorhebben begint er een klein plantje te groeien op de plek waar Vos onder de sneeuw ligt. Bij elke herinnering wordt het plantje groter en mooier, tot er een enorme boom midden in het bos staat. Een boom vol herinneringen aan Vos.
Auteur : Britta Teckentrup
Uitgeverij : Gottmer
ISBN : 978-90-257-5438-9
https://www.gottmer.nl/gottmer/een-boom-vol-herinneringen.html
Ik ben opa
en opa is ik.
Samen kennen we de zee als geen ander.
De drukke dijk vol mensen met wensen.
Maar vooral,
ons rustplekje op het strand.
Een houten bankje,
fier op het hoogste punt van het zand.

Een betoverend prozagedicht met schitterende tekeningen, over de liefde voor en het afscheid van een opa. Voor kinderen vanaf 6 jaar.
Auteur : Jeroen Defauw
Uitgeverij : Clavis
ISBN : 978-90-448-2629-6
De opa van Dax is ziek. Hij gaat dood. Daar is niets aan te doen, heeft de dokter gezegd. Samen met opa timmert Dax een kist. Daar kan hij opa in bewaren. Niet echt natuurlijk, maar wel herinneringen aan opa. Al snel is de kist propvol. Dax heeft er alle schatten van opa ingestopt: een toeter, een zwembroek, een haring en nog veel meer. Als opa doodgaat, krijgt hij een eigen kist. Dax legt zijn beer bij opa. Voor één nachtje...
Auteur : Berdie Bartels
Uitgeverij : Uitgeverij Zwijsen
ISBN : 978 90 276 7416 6
Joost en mama halen samen herinneringen aan opa op: Op een keer maakte opa in de kamer een piratenschip met echte zeilen en een grote, rode vlag. Er kwam een ander schip voorbij en opa riep: 'Enteren!' En toen namen ze papa gevangen en roofden vijf euro uit zijn broekzak om friet van te kopen ... Joost lacht door zijn tranen heen als mama hem opa's rode zakdoek geeft. Hij weet voor eens en altijd: opa was een opa om nooit te vergeten!
Auteur : Bette Westera
Uitgeverij : Uitgeverij De Fontein
ISBN : 978 90 261 2781 6
Fien werkt graag met mama in de moestuin. Papa is enkele jaren geleden erg plots gestorven. Opeens vliegt een merel tegen het raam aan. Fien stopt de vogel in een schoendoos en verzorgt hem goed. Toch sterft de merel … .
Auteur : Aag Vernelen
Uitgeverij : De Eenhoorn
ISBN : 978 90 5838 646 5
De vader van Ruben is ernstig ziek. Hij heeft kanker. Na een zware operatie komt hij weer thuis. Even lijkt het of alles goed komt. Toch is het voor Ruben een verwarrende tijd. Mag hij wel hopen dat papa weer helemaal de oude wordt? Hij zoekt een uitlaatklep bij zijn vrienden. Als hij op een dag een slecht rapport heeft, wordt zijn vader erg boos. Hij vindt dat Ruben zijn toekomst op het spel zet.
Auteur : Dolf Verroen
Uitgeverij : Uitgeverij Leopold
ISBN : 978 90 258 5715 8
Mooie tijden komen ten einde wanneer de kater Muffin zo ziek wordt dat de dokters hem niet meer beter kunnen maken.
Sophie en haar mama Moesje omringen Muffin met veel warmte, maar uiteindelijk begrijpen ze dat het een teken van liefde is om Muffin los te laten en te helpen om snel en pijnloos te sterven.

Een warm dekentje biedt een steuntje in de rug om kinderen te leren omgaan met het afscheid van een geliefd iemand - mens of dier - door medische levensbeëindiging.
Een open en duidelijk verhaal over graag zien tot het einde, met achterin informatie en tips voor creatieve verwerking.
Auteur : Nathalie Slosse
Uitgeverij : Van Halewyck
ISBN : 978-94-6131-737-7
Elke woensdag ga ik naar oma. Ik doe altijd hele fijne dingen samen met haar.
Maar dan zegt papa dat oma heel erg ziek is. 
Oma wordt niet meer beter en dat maakt mij heel erg verdrietig. 
Auteur : Malika Doray
Uitgeverij : Uitgeverij Altiora Averbode
ISBN : 90-317-1799-1
Snuiter houdt veel van Grote Boom. Wanneer de dokter houtwormpjes ontdekt onder de schors van Grote Boom, wordt zijn wereld helemaal op zijn kop gezet.

Met Snuiters doe-ideetjes op het einde van het boek kunnen jonge kinderen onder begeleiding actief aan de slag om hun emoties te verwerken.
Auteur : Nathalie Slosse
Uitgeverij : Abimo
ISBN : 978 90 593 2549 4
https://www.talismanneke.be
Mensen en dieren gaan allemaal dood, bruin en blank en klein en groot.
De worm verdwijnt in de bek van de vis, de spin eet de mug omdat het zijn voedsel is.
Het gras verandert in hooi voor de koe.
De mens die sterft is misschien ziek en moe, wil graag naar wie al dood zijn toe.
Na de zomer komt de herfst, na leven dood.
Dan hoef je nooit meer bang te zijn, na de dood doet niets meer pijn.
Auteur : Pernilla Stalfelt
Uitgeverij : Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren
ISBN : 90 76347 06 9
Herkenbare, troostende verhalen en gedichten
Wanneer was je blij ? Bij de uitreiking van mijn turnmedaille. (Jelle, 13)
Op de dag dat mijn zusje werd geboren. Ze zag er zo lief uit! (Chloë, 10)
In de zomervakantie. Ik ging elke dag zwemmen! (Franceska, 12)
Wanneer was je verdrietig ? Toen wij een belangrijke voetbalwedstrijd verloren. (Charlotte, 12) Ik moest een beetje huilen toen mijn liefste hamster dood was. (Rob, 11)
Ik ben best vaak verdrietig. Mijn papa is heel ziek. (Christa, 11)
Je kunt je om verschillende redenen gelukkig of droevig voelen. Hoe ga je daar mee om ? Ga je hard lachen of huilen ? Of word je een beetje stil ? Hoe je je ook voelt, het mag allemaal. Want iedereen is anders. 
Soms lijkt het allemaal maar ingewikkeld. Wat gebeurt er allemaal ? Hoe kun je het beste afscheid nemen ? Bestaat er een hemel ? Waarom scheiden papa’s en mama’s ? Kun je het geluk een handje helpen ? In dit boek vind je antwoorden op veel van je vragen. Je leert dat het geluk in de kleinste dingen zit.
Auteur : Kolet Janssen
Uitgeverij : Davidsfonds
ISBN : 978 90 5908 2380
Er was eens een doodgewoon meisje. Op een dag gebeurde er iets wat haar verdrietig maakte. Dus stopt ze haar hart in een fles en hing die om haar hals. Maar daarna leken de dingen leger dan ze geweest waren. Zou ze weten hoe en wanneer ze haar hart terug moest krijgen?
Auteur : Oliver Jeffers
Uitgeverij : Pimento
ISBN : 978 90 499 2434 8
Een kleine jongen bouwt iets heel bijzonders als zijn oma overlijdt.
Als hij klaar is, kijkt hij in de ogen die hij zelf heeft gemaakt en zegt: "Oma, wakker worden."
Plotseling is het of de sterren dichterbij komen. Oma leeft weer! Een nachtelijk avontuur begint.

Een bijzonder prentenboek over het vasthouden van herinneringen.
Auteur : David Litchfield en Ross Montgomery
Uitgeverij : De Vier Windstreken
ISBN : 978-90-5116-552-4
De oma van Maloe is dood. En nu moet haar huis helmaal leeg, want het wordt verkocht. Samen met haar vader gaat Maloe vaak naar oma's huis. Dan komen de herinneringen aan oma weer naar boven. Langzaam maar zeker krijgt ze antwoorden op de vragen die oma's dood oproepen. Was oma wel zo lief? Wat moet er met haar spullen gebeuren? De knopenpot, oma's schoenen, het Mariabeeld en het wespennest? En waarom wil de vader van Maloe niet meer in oma's huis en oma's dorp wonen?
Auteur : Antoon van der Kolk
Uitgeverij : Uitgeverij Van Goor
ISBN : 90 00 03643 7
Wat doe je als je moeder plotseling dood gaat? Dan ben je eerst verbaasd, dan verdrietig en heel boos. Dat zijn Charlotte en Kay ook. 
et idee van papa om een nieuw speelhuis in de tuin te maken lijkt wel leuk, maar dat komt er niet van – zeker niet wanneer mama dood is. Dan hebben Charlotte en Kay lange tijd helemaal nergens zin in. Maar als ze met z’n drieën een prachtig kunstwerk voor haar graf hebben gemaakt, willen ze het speelhuis toch weer opbouwen : een nieuwe speelplek wordt het, waar mama weer even bij ze is. 
Auteur : Rob Schoonen
Uitgeverij : Lecturis
ISBN : 978-94-6190-198-9
Op een dag komen Mascha s vader en moeder thuis. Ze vertellen Mascha dat haar moeder in het ziekenhuis is onderzocht. Ze is erg ziek en de dokters weten niet of ze weer beter kan worden. 
Ze wordt niet beter. Ze gaat dood. Hoe is dat voor Macha? 
 
Auteur : Hanneke van der Werf
Uitgeverij : Van Tricht uitgeverij
ISBN : 978 90 7782221 0
Als je dood gaat, word je dan een engel en woont je dan in een wolkenhuis ?
Of is het toch een beetje anders ?  
Auteur : Hetty van de Donk
Uitgeverij : In de Wolken
ISBN : 978-90-77179-14-7
Oma lijkt te verdwijnen. Vroeger was oma nog groter dan de bezemsteel, maar nu wordt ze zienderogen kleiner. Ze zegt ook minder en vergeet steeds meer. Op een dag is ze de weg naar huis kwijt. Gelukkig wordt ze teruggevonden, maar ze neemt een besluit. Oma stuurt iedereen die ze graag ziet een uitnodiging voor een groot feest. En dan wordt het duidelijk waarom oude mensen almaar kleiner worden: om voorgoed te passen in een van
de kamers van je hart. 
Auteur : Michael De Cock
Uitgeverij : Querido
ISBN : 978 90 451 1079 0
Rijk of arm, koning of bedelaar, wijs of dom, iedereen gaat dood. Wat is doodgaan eigenlijk? Waarom zijn de meeste mensen bang voor de dood? Wordt je van tevoren gewaarschuwd? Wat gebeurt er met je lichaam als je gestorven bent? Wat zijn bijna-doodervaringen? Leef je maar één keer? Is er leven na de dood? In elk geval is er leven vóór de dood. En je zult je niet dood vervelen met dit boek. Lees hoe mensen vroeger met de dood en de doden omgingen en hoe ze dat nu doen. Dat is boeiend, soms gek of eng. Lees over mensen die terugkeren uit de dood, over gieren die lijken ruimen, over graven en begrafenissen, over schijndood, over begraven worden in je eigen auto, over diepgevroren lichamen die wachten op betere tijden...
Auteur : Marcel en Marijke Messing
Uitgeverij : Uitgeverij Zwijsen
ISBN : 97 890 6692 1634
We worden geboren, we leven en we sterven. Dat geldt ook voor onze huisdieren. Dit boek gaat over de liefde die we door en voor onze huisdieren voelen. Het gaat over de impact die een huisdier op een gezin en op de kinderen kan hebben. De dood van een huisdier is vaak de eerste confrontatie van een kind met de dood.
Auteur : Marta Fabrega
Uitgeverij : Bakermat
ISBN : 978 90 5461 593 4
Das en Maatje zijn de beste vrienden. Ze doen alles samen: samen spelen, eten, praten en nog veel meer. En dan opeens is Maatje Dood. Zonder Maatje voelt Das zich heel alleen. Dus gaat hij op zoek naar Maatje. Omdat hij hem mist. En omdat hij Maatje nog zoveel had willen zeggen.

Of we het nu leuk vinden of niet, de dood hoort bij het leven. De dood in het leven is oneerlijk, onverwacht onontkoombaar. In dit boek gaat het vooral over het omgaan met die dood. Hoe kun je toch nog zeggen wat je wilde zeggen tegen je maatje die er niet meer in levende lijve is? Op welke manieren kun je proberen het verdriet een heel klein beetje te verzachten?
Auteur : Martine Van Nieuwenhuyzen
Uitgeverij : Levendig uitgever
ISBN : 978-949-1740-12-1
Dit is het grootste probleem: mijn moeder is dood.
Dit is het een na grootste probleem: mijn vader weet het even niet zo goed.
Dat mag natuurlijk best, maar er komt wel veel rommel van. Die moet ik steeds opruimen en ik ben nog maar tien.
Verder zijn er kleinere problemen: De boot is klein. We hebben weinig geld. Mijn vader is barbier en geen gewone kapper die ook vrouwen kan, dus heeft hij maar de helft van de wereldbevolking als klandizie. Gelukkig zijn hier best veel mannen die zich het liefst de hele dag laten scheren en knippen. Tenminste, dat zegt mijn vader.
Dan is er nog het nieuwste probleem dat klein begon maar steeds groter wordt: mijn moeder is gecremeerd en ze zouden de as nasturen, maar ze kunnen ons denk ik niet vinden.
Omdat mijn vader het even niet zo goed weet. Omdat ik nog maar tien ben.

‘We zijn op doorreis,' zegt de vader van Olivia.
Maar wat is een doorreis als je niet van je plek komt? Op een boot nota bene, gestrand in de tuin van een kapsalon?
Het is maar voor tijdelijk, weet Olivia, zolang haar vader het even niet zo goed weet.
Maar hoe kom je weg van een boot in de tuin? Zonder moeder, maar met veel herinneringen en een compleet veranderd leven?
Auteur : Jowi Schmitz
Uitgeverij : Lemniscaat
ISBN : 978 90 4770 3495
Als iemand van wie je houdt is doodgegaan lijkt het soms of niemand echt begrijpt hoe je je voelt. In dit boek vertellen dertig kinderen tussen de zes en twaalf jaar over wat zij meemaakten en hoe hun leven verder ging na de dood van hun vader of moeder. Het gaat over verdriet en geluk. Over akelige gedachten en fijne herinneringen. Over houden van en missen. En over je rot voelen en wat dan helpt.

'Ik krijg tranen in mijn ogen als ik aan je denk' is echt een boek om af en toe een stukje in te lezen en dan te merken dat je niet de enige bent die zich zo voelt als jij. Iedereen die beter wil begrijpen hoe het is als iemand van wie je houdt sterft, zal het fijn vinden om dit boek te lezen. Maar het is ook gewoon bedoeld voor alle kinderen die nadenken over het leven en de dood. En dat doet toch eigenlijk iedereen wel eens.
Auteur : Ineke Van Essen
Uitgeverij : Scrivo Media
ISBN : 9062493742
Dora houdt van schrijven. Ze schrijft brieven aan haar mama, die vorig jaar gestorven is. Haar papa is erg beschermend. Dora mag amper met de fiets naar school. En een fuif of de jeugdbeweging kan ze helemaal vergeten. Papa heeft een drukke baan en is weinig thuis. Hij communiceert het liefst via post-its. Gelukkig kan Dora goed praten met tante Lo, mama's zus. Zal zij Dora's papa kunnen overtuigen dat de jeugdbeweging best oké is? En dat een hondje leuk gezelschap is voor Dora?

Een hedendaagse briefroman voor jonge tieners, met brieven, post-its, sms'jes, lijstjes, recepten en dialogen.

 
Auteur : Moniek Vermeulen
Uitgeverij : De Eenhoorn
ISBN : 978-94-6291-118-5
Mijn mama is overleden. Ik weet niet waar ze naar toe is. 
Dat maakt mij best wel verdrietig, soms ook wel boos ... 
 
Auteur : Rebecca Cobb
Uitgeverij : NBD Biblion
ISBN : 978-94-6202-058-0
Papa is weg. Voor altijd. Er zijn geen pillen tegen 'voor altijd'. Zelfs geen hele vieze. En alles is hetzelfde, maar toch is alles anders. Mensen doen ook allemaal vreemd. Ze vinden het moeilijk om erover te praten, maar eigenlijk is het zo simpel: papa komt nooit meer terug.
 
Auteur : Kai Lüftner
Uitgeverij : NBD Biblion
ISBN : 978 94 6202 078 8
Konijntje Pipa had een broer, haar beste vriend. Met hem kon ze fijn spelen. Elke dag. Maar al een tijdje is hij er niet meer. Hij at van bessen, sappig en rood. Ze waren giftig en zo ging hij dood. Sindsdien voelt mama zich als een ijskonijn. Papa als een angsthaas. Niets is nog zoals het vroeger was …
Auteur : Hilde Schuurmans
Uitgeverij : Hi.Kids! Books
ISBN : 978-908-208-5822
Maureens opa is gestorven. Op een dag gaat zij samen met oma naar zijn graf en vraagt 'is opa nu in de hemel ?
Auteur : Catherine House
Uitgeverij : Callenbach
ISBN : 90 266 1322 9
Aan de rand van het bos vindt kikker een dode vogel...
"Kijk", zegt Kikker, "kapot. Hij doet het niet meer." 
"Hij slaapt", zegt Varkentje. Maar Haas zegt, "hij is dood".
"Dood ?" vraagt Kikker, "Wat is dat ?"
Auteur : Max Velthuijs
Uitgeverij : Uitgeverij Leopold
ISBN : 90 258 4754 4
'Gorki kon wel een kwartier lang gewoon zitten kijken naar de boom. Dan bewoog hij alleen zijn staart.
"Ik denk dat hij ooit een mens geweest is," zei de vader van het meisje. "Hij herkent dingen."
De grote, lieve, dikke kat Gorki kijkt verwonderd naar hommels en bijen, hij ruikt aan bloemen, houdt van de lampjes in de kerstboom en is verzot op de zwerfkat Felix.
Bijna ongemerkt is Gorki in het leven van het meisje en haar vader binnengedrongen. Tot hij op een dag om ver wordt gereden.
Auteur : Marvano
Uitgeverij : The House of Books
ISBN : 90-443-0704-5
'Oma is dood, maar Madelief hoeft er niet van te huilen.' 
Madelief heeft haar grootmoeder nauwelijks gekend, doordat haar moeder en haar grootmoeder niet van elkaar hielden. Maar nu komt grootvader logeren, en die praat veel over zijn vrouw. Madelief vraagt zich af waarom niemand haar oma lief vond. Ze praat veel met haar grootvader en lacht ook veel met hem. Langzamerhand komt Madelief te weten hoe het zo gelopen is met haar grootmoeder.
Auteur : Guus Kuijer
Uitgeverij : Querido
ISBN : 90 214 3138 6
'Oma?' vraagt Lene met een zachte stem. 'Hoe zou doodgaan voelen?'
Oma glimlacht. Ze haalt haar schouders op. 'Ik denk dat het voelt als thuiskomen na een lange vakantie. Je vindt het jammer om te gaan, maar bent ook weer blij om thuis te zijn. Zo ongeveer.'

Lene woont samen met haar broer Marcel bij haar oom en tante. Haar oma woont er ook. De vader en moeder van Lene zijn vijf jaar geleden bij een brand omgekomen. Gelukkig kan Lene daar met haar oma goed over praten. Op een dag vertelt oma dat ze ziek is en niet lang meer te leven heeft. Via haar dromen komt Lene in contact met haar ouders en maakt ze uitstapjes naar het wolkendak. Ze sluit vriendschap met een hond en durft steeds meer te vertrouwen op zichzelf. En de mensen om haar heen krijgen steeds meer vertrouwen in Lene.
Auteur : Marieke van Riel
Uitgeverij : Levendig uitgever
ISBN : 978-94-91740-24-4
Nijntje is heel verdrietig als oma dood gaat. Ze zet bloemen op het graf omdat oma daar zo van hield.
Auteur : Dick Bruna
Uitgeverij : Mercis Publishing bv
ISBN : 90 5647 171 6
Samen met papa gaat Lotte vaak vlinders zoeken. Papa vindt het rouwmanteltje de mooiste vlinder. Papa wordt zo ziek, dat de dokters hem niet meer beter kunnen maken.
Een kinderboek over leven, doodgaan, verdriet, missen, andere gevoelens die een verlies kan veroorzaken en ook over het leven weer oppakken met een speciaal plekje voor de overledene in je hart.

Het verhaal van Lotte laat ook de rouwtaken zien die door William Worden zijn beschreven en wij doorlopen wanneer wij een verliessituatie meemaken. 
Achterin het boek een korte beschrijving voor volwassenen over hoe kinderen rouwen en het belang van lotgenotengroepen.
Auteur : Deborah van Abkoude
Uitgeverij : Free Musketeers
ISBN : 978 90 4843 744 3
"De zon scheen, zijn vader zong een liedje van de Beatles, vogels schoten weg voor hun wielen, 
Lucas voelde zich gelukkig. Het liefst was hij nooit aangekomen in het dorp en altijd doorgefietst
met zijn zingende vader naast zich."
Lucas loopt door de sneeuw. Hij wil het liefst weg, en nooit meer terugkomen. Of de tijd terugdraaien naar de zomer, toen alles nog goed was. Nu is zijn vader dood. Zijn vriendinnetje wil hij niet meer zien. De sneeuw maakt de wereld echter weer nieuw, waardoor Lucas anders gaat denken over alles wat er gebeurd is.

Een verhaal over het verdriet van een dromerige jongen voor wie de wereld te groot geworden is. 
Auteur : Koos Meinderts
Uitgeverij : Lemniscaat
ISBN : 978 90 477 0024 1
Leven met het feit dat mama kanker heeft is een verschrikkelijke gebeurtenis voor Tibo. De ziekte brengt veel veranderingen mee in het gezin en Tibo blijft in alle drukte alleen met een heleboel vragen achter.

Dit boek tracht een antwoord te geven op een aantal vragen van kinderen wanneer bij één van de ouders kanker is vastgesteld. Er wordt uitgelegd wat chemo therapie inhoudt en welke veranderingen er kunnen opduiken binnen de normale dagelijkse activiteiten. Mama wordt al snel weer beter, maar er wordt meegegeven dat mama altijd opnieuw erg ziek kan worden.
Auteur : Jennifer Moore-Mallinos
Uitgeverij : Bakermat
ISBN : 978 905461 435 7
Prinsesje Isabel is boos en verdrietig. Haar moeder is erg ziek en heeft verteld dat ze een sterretje gaat worden.
Het prinsesje snapt het niet, hoe kan mama nu een sterretje worden ? Ze praat erover met Konijn.
Konijn weet het ook niet, maar weet wel aan wie ze het kunnen vragen.
Samen gaan ze naar Uil. Uil legt aan beiden uit dat je een sterretje kunt worden als je dood gaat, maar wat is dood ?
Auteur : Netty van der Weijden
Uitgeverij : Mae Estrela
ISBN : 978-90-820469-0-8
Schaap kruipt dicht tegen Linde aan. 'Je neus is koud,' zegt hij. 'Jouw poot is warm,' zegt Linde. Zijn krulletjes kriebelen in haar neus. 'Huil jij ook om je mama?' vraagt Schaap.

Een teder verhaal over een mama die ziek is en een papa zo sterk. Over een strenge oma en een kriebelzacht schaap. En over Linde, die met grote ogen toekijkt en intens probeert om alles te begrijpen.

Om voor te lezen vanaf 4 jaar. Om zelf te lezen: vanaf 8 jaar.
Auteur : Hilde Loeters
Uitgeverij : Clavis
ISBN : 90-448-0237-2
Mare is een kleine, ongeduldige dondersteen. Alles wat ze bedenkt, moet meteen gebeuren.
Haar oma is net als zij en de twee begrijpen elkaar volkomen.
Op een dag wordt oma ziek en ze verliest haar woorden.
De volwassenen zoeken naar manieren om met oma te praten, maar Mare begrijpt oma nog steeds als geen ander.
Auteur : Tine Mortier
Uitgeverij : De Eenhoorn
ISBN : 978 90 5838 624 3
Joost heeft verdriet omdat zijn vader is overleden. Zijn vader was een brandweerman. Hij beschouwt zijn vader als een held en probeert zich samen met zijn moeder door het leven te slaan. Dan krijgt zijn moeder bezoek van een nieuwe vriend. Niet zomaar een man. Het blijkt een weduwnaar te zijn, zijn vrouw en dochter zijn in een autobrand omgekomen. Joost vindt het niet leuk dat zijn moeder een nieuwe vriend heeft. Hij komt erachter dat zijn vader die man uit een brandende auto heeft gered, maar zijn vrouw en kind niet tijdig kon redden. Is zijn vader dan toch geen held? Joost heeft het er erg moeilijk mee.
Auteur : Berti Persoons
Uitgeverij : Clavis
ISBN : 978 9044817478
De boer is gestorven. 
Het lijkt het alsof de anderen helemaal niet zo veel verdriet hebben.
Dat denkt Hond tenminste. Maar als hij goed kijkt en luistert ziet hij ook dat ook de andere dieren op de boerderij de Boer missen.
 
Auteur : Kristina Van Remoortel
Uitgeverij : De Vier Windstreken
ISBN : 978 90 5116 353 7
Tim's opa is dood en wordt gecremeerd. Als Tim hoort wat dat is, schrikt hij: 'Gaat opa in een oven?' Daar snapt hij niets van. Want hoe gaat dat cremeren dan? Samen met zijn vriendinnetje Marlies gaat hij op onderzoek uit.
Auteur : Mark Hemmer
Uitgeverij : Scrivo Media
ISBN : 978 94 91687 15 0
Marlinda is 10 jaar en gek op haar oma bij wie ze alles kwijt kan. Totdat op een zonnige lentedag opa belt met de mededeling dat oma dood is. Vanaf dat moment stort haar veilige wereldje in. Alsof dat nog niet genoeg is, krijgt Marlinda ook nog eens te maken met een groot geheim dat ze met niemand kan delen. Marlinda weet zich geen raad en begint zich hoe langer hoe meer terug te trekken. Ze wordt steeds angstiger, krijgt nachtmerries en komt niet toe aan het verwerken van de dood van oma. Maar dan neemt ze een moedig besluit. 

Voor kinderen vanaf 10 jaar
Auteur : Tom van Rossum
Uitgeverij : Free Musketeers
ISBN : 978 90 484 1915 9
Opa Beer is zo erg ziek. Hij kan niet meer genezen, heeft veel pijn en wil daarom euthanasie.
 
Auteur : Dagmar Kimpe
Uitgeverij : in eigen beheer
ISBN :
In de zomervakantie gaat Emma logeren bij oma en opa. Net zoals vorig jaar. Alleen is niets meer zoals vroeger, want opa is ziek. Opa zwijgt. Maar Emma kijkt en luistert, en weet wat hij bedoelt. 
Auteur : Katrien Vandewoude
Uitgeverij : Clavis
ISBN : 90-448-0139-2
Dat was het dan, God. Ik weet niet wat ik je vanavond moet vragen want het is zo'n mooie dag geweest. Of ja, toch. Zorg ervoor dat morgen alles goed gaat met de operatie van Peggy Blue. Niet zoals met de mijne, als je begrijpt wat ik bedoel.

Tot morgen, kus, 
Oscar 

De twaalfjarige Oscar schrijft vanuit zijn ziekbed brieven aan God. In die brieven, die sprankelen van levenslust, vertelt hij over oma Rozerood, een dame die hem regelmatig bezoekt en met hem praat over allerlei kleine en grote levensvragen. Oscars brieven geven een prachtige en ontroerende beschrijving van wat wellicht de laatste twaalf dagen van zijn leven zijn.
Auteur : Eric-Emmanuel Schmitt
Uitgeverij : Uitgeverij Atlas
ISBN : 90 450 0477 1
Als er iemand doodgaat van wie je houdt
Het verlies van een naaste is in ieders leven een ingrijpende gebeurtenis. Hoe kom je daar ooit overheen?

Wat gebeurt er allemaal voorafgaande aan en tijdens een begrafenis en crematie ? Hoe verloopt een rouwproces ? Op deze, en vele andere vragen geeft dit boek antwoord.
Ook andere culturen komen aan bod. Het geeft waardevolle tips om deze verdrietige periode in hun leven door te komen. De vele praktische oefeningen kunnen hen helpen om het afscheid te verwerken en weer te genieten van dingen. 
Toch gaat dit boek vooral ook over het leven. Want de nabijheid van de dood kan maken dat je stilstaat bij wat in het leven écht belangrijk is
Auteur : Marja Baseler
Uitgeverij : The House of Books
ISBN : 978 90 443 2494 5
De mama van Yolanda is overleden. Het ene moment ademde ze nog. Vlak daarna niet meer. Ze was er nog wel, maar toch ook weer niet. Waar kan haar mama nu zijn? ‘Als je me zoekt, lieve schat, dan zul je me vinden,’ had mama haar nog gezegd. Dus besluit Yolanda op zoek te gaan. Op zoek naar haar mama. Haar mama die dood is. Tijdens haar zoektocht krijgt ze hulp van alle lieve mensen om zich heen.

Voor kinderen vanaf 5 jaar.
Auteur : Pimm Van Hest
Uitgeverij : Clavis
ISBN : 978 90 448 2577 0
Papa, weet je nog dat je me uitlegde wat er in je lijf gebeurde? 
Je vertelde over gemene soldaatjes. 
Soldaatjes die alles kapotmaakten. 
De dokter gaf je een medicijn dat tegen de soldaatjes ging vechten. 
Het duurde even, en toen won het medicijn. 
Voor altijd. Dachten we. 
Je voelde je weer beter. 
Maar er was nog één soldaatje. 
Dat had zich heel goed verstopt. 

Polle praat tegen zijn vader. Hij beschrijft hoe stil het is in huis. Dat zijn moeder een beetje moet huilen en dat zijn broer Dajo alleen op zijn kamer zit. Polle vertelt over hoe zijn vader ziek werd. Dat het net superlang stratego was. En dat zijn vader absoluut niet wilde verliezen. 
Hij vertelt over de bloemen en de tantes in huis. En hij praat over vroeger. Over de kermis, het schaatsen en voetbal. Hij weet zeker dat zijn vader hem hoort...
Auteur : Tamara Bos
Uitgeverij : Uitgeverij Leopold
ISBN : 978 90 258 5827 8
Casper woont alleen met zijn moeder, zijn vader heeft hij nooit gekend. In zijn vrije tijd speelt hij het liefst piano. Wanneer hij wordt gekozen om pianist in een jeugdorkest te zijn, is hij dan ook superblij. Maar algauw wordt het goede nieuws overschaduwd door slecht nieuws: zijn moeder heeft kanker. Bang voor wat er met haar kan gebeuren gaat Casper op zoek naar zijn vader. Die blijkt dichterbij te zijn dan hij kon vermoeden...
 
Auteur : Carry Slee
Uitgeverij : Prometheus
ISBN : 90 6494 041 X
Wat gek. De Vis van Poes beweegt niet meer. Hond en Poes proberen Vis weer te laten zwemmen, maar dat lukt niet.
Giraf weet wat er aan de hand is : Vis is dood. Samen besluiten ze Vis te begraven.
Maar Poes wil Vis niet vergeten. Hoe kan Poes aan Vis blijven denken ?

Voor peuters vanaf 30 maanden, met de emoties van het kind als thema.
Auteur : Judith Koppens
Uitgeverij : Clavis
ISBN : 978-90-448-1787-4
In dit boekje wordt beschreven hoe rouwen werkt, welke gevoelens daarbij komen kijken en hoe we die gevoelens al dan niet uiten.
In het tweede deel van deze uitgave: creatieve werkvormen worden activiteiten die kunnen helpen bij het verwerken van verdriet, stap voor stap toegelicht.
Auteur : Lotte van Kouwen
Uitgeverij : Pica
ISBN : 978 90 776 719 62
Sjuleke is de hond van Roman. Roman vindt het heerlijk om indiaantje te spelen en zich te verstoppen. Papa en mama kunnen hem niet vinden, maar Sjuleke natuurlijk wel. Roman en Sjuleke zijn dan ook dikke vrienden. 
Als Roman op een ochtend bij de mand van Sjuleke komt, beweegt hij niet. Sjuleke is dood. Samen met papa en mama moet Roman zijn verdriet verwerken.
Maar hij blijft aan Sjuleke een prachtige herinnering over houden.

Een gevoelig prentenboek over afscheid nemen.
Auteur : Pimm Van Hest
Uitgeverij : Clavis
ISBN : 978 9044819 182
Anneleen is dol op haar oma. Elke maand spreken ze met hun tweetjes af. En telkens krijgt Anneleen iets van oma mee. Iedere keer geeft oma een beetje meer weg. Anneleen weet niet goed wat ze daar moet van denken ... 
Auteur : Ann Lootens
Uitgeverij : Clavis
ISBN : 90 6822 980
Snuiter is verdrietig, want zijn vriend Grote Boom is ziek.
Als hij begint te huilen, verschijnt de Tranenfee. Zij vangt zijn tranen op in een flesje.
In haar tas zitten nog meer flesjes, voor de andere dieren in het bos. Want als je huilt omdat je van binnen pijn hebt, komen er toverdruppels. En daar kan de Tranenfee iets heel bijzonders mee.
Maar alvorens Snuiter dat ontdekt, heeft hij veel vriendjes een zachte schouder geboden om op uit te huilen. Want met een vriend in de buurt, luchten tranen op en is er daarna weer ruimte voor plezier!

Met de schatkist vol spelletjes en knutselopdrachtjes van de Tranenfee, achter in het boek, hoeft niemand nog bang te zijn voor kinderverdriet en tranen.
 
Auteur : Nathalie Slosse
Uitgeverij : Abimo
ISBN : 978 9059 3287 61
https://www.talismanneke.be
Omgaan met verlies en verdriet hangt samen met cultuur en religie. In dit boek komen 22 jongeren aan het woord, allen kinderen van ouders met een niet-Nederlandse afkomst. Zij vertellen openhartig over het overlijden van gezinsleden, familieleden of vrienden en over hun rouwproces, dat sterk bepaald wordt door hun achtergrond. Ineke Wienese vroeg aan hen hoe het verlies hun dagelijks leven beïnvloedde, hoe ze hun verdriet verwerkten, welke invloed de thuiscultuur had en welke dromen of tekens ze kregen.
Auteur : Ineke Wienese
Uitgeverij : Ten Have
ISBN : 978 90 259 6108 4
De moeder van de elfjarige Wietske heeft borstkanker en Wietske weet dat haar moeder niet lang meer zal leven. Daarom wil ze geen lid meer zijn van de moppenclub bij haar op school. Lachen terwijl je moeder doodgaat, dat kan toch niet? En er zijn meer moeilijke vragen waarmee Wietske worstelt. Terwijl haar moeder steeds zieker wordt, gaat het dagelijks leven gewoon verder. De klas verdeelt zich in twee kampen als er een tweede moppenclub wordt opgericht. Thuis maakt Wietske ruzie met haar broer, die boos is op de hele wereld. En er moeten sinterklaassurprises worden gemaakt.
Tussendoor wordt Wietske ook nog eens verliefd. Allemaal heel normale gebeurtenissen, maar als je moeder ernstig ziek is, krijgen ze een heel andere betekenis.
Een aangrijpend verhaal over een meisje dat moet leren omgaan met de ziekte en naderende dood van haar moeder.
Auteur : Wim Daniëls
Uitgeverij : Van Holkema & Warendorf
ISBN : 978 90 475 0738 3
Uil is dood. Kleine Uiltje is verdrietig. Hij kan nog wel over Uil vertellen.

Klein prentenboekje waarin dood en verlies op eenvoudige wijze wordt uitgelegd. 
Auteur : Bo van Aalst
Uitgeverij : Praktijk Bo
ISBN : 978 90 813289 0 6
Jasmijn wordt wakker en haar ouders vertellen dat opa is overleden. Jasmijn weet wat dood gaan betekent, maar beseft niet goed wat het precies inhoudt. Ze stelt hierover vragen en wordt betrokken bij de organisatie van de uitvaart. Opa wordt niet begraven op een kerkhof maar gecremeerd in het crematorium. Samen met haar ouders, oma, oom en tante haalt ze herinneringen op aan opa en leert ze hoe een crematie in zijn werk gaat. 
 
Auteur : Ilonka Jansen
Uitgeverij : Studio Marie
ISBN : 978 90 818970 1 3
In de tuin van meneer en mevrouw Pluim staat een enorme kersenboom, waarin honderden 
vogels wonen. Meneer Pluim bestudeert hun gedrag. Mevrouw Pluim fluit gezellig met ze 
mee. Ze lijkt zelf net een vogeltje en meneer Pluim noemt haar vertederd: Vogeltjelief. 
Kleindochter Merel komt elke week op bezoek en samen voederen ze de vogels. Op een dag 
echter wordt mevrouw Pluim ziek... 
 
Auteur : Kristien Aertssen
Uitgeverij : De Eenhoorn
ISBN : 978 90 5838 438 6
De drakenman, de drakenvrouw en de drakenkinderen hebben vuur, heel veel vuur, vuur en vlam. En ze spuwen het om het verst. Maar op een avond zit de drakenvrouw plotseling zonder vuur. Wat scheelt er? Wat dooft er haar vuur? Waar is haar vlam? En krijgt ze die ooit nog terug?

Vuur en Vlam is een prentenboek over kanker en wat kanker met je doet. Geert De Kockere schreef het in een sobere en poëtische taal naar het waargebeurde verhaal van An Dom, een drakenvrouw met een drakenman en twee drakenkinderen.
Auteur : Geert de Kockere
Uitgeverij : Manteau
ISBN : 978 90 223 2724 1
Isa vraagt zich af waar haar oma is, nu oma dood is. Ze vraagt het aan verschillende mensen, maar iedereen zegt iets anders!
Isa komt erachter dat er geen echt antwoord is, maar gelukkig is er wel troost.

Voor kinderen vanaf 4 jaar.
Van dit boek is er ook een opa-versie.  (ISBN 978 94 91687 00 6)
Auteur : Josina Intrabartolo
Uitgeverij : Scrivo Media
ISBN : 978 90 812672 9 8
Beertje begrijpt niet veel van doodgaan en heeft veel verdriet als hem wordt verteld dat oma er nooit meer zal zijn om met hem te spelen. Gelukkig kan hij met zijn vragen bij zijn ouders terecht. Die nemen hem mee naar het afscheid en de crematie. 

Voor kinderen vanaf 3 jaar.
Auteur : Ono Alting
Uitgeverij : Pica
ISBN : 978 949 180 601 8
Nadat zijn opa is gestorven, gaat Jacob elke dag met zijn oma naar het kerkhof. Hij denkt veel na over de dood.

Vanaf ca. 9 jaar.
Auteur : Stefan Boonen
Uitgeverij : Clavis
ISBN : 90-6822 876-5
Iemand van wie je veel houdt, gaat dood. Je denkt: dat gebeurt mij niet, maar het gebeurt wel. De wereld staat op zijn kop. Alles is anders. Je bent in de war. Wat moet je met zoveel pijn en verdriet?
In dit boek staan veel nuttige tips, herkenbare verhalen en zinnige adviezen. 
Auteur : Molly Carlille
Uitgeverij : Forte
ISBN : 978 90 5877 911 3
Ik was altijd al - zo weg - van jou. Maar nu - jij de wijde wereld - introk. Sta ik nergens - jij overal.
Hoe krijg je vat op het weggaan van iemand ? Hoe verwerk je zoiets ?
Werner Storms schreef gedichten en prozateksten; oefeningen in afscheid nemen. Maar met de herinnering, die blijvend is en met de moed om het verleden niet als een deur achter zich dicht te trekken.
Auteur : Werner Storms
Uitgeverij : Clavis
ISBN : 90 6822 428 X
Willem is een kat. Of beter gezegd: was een kat. Willem was heel oud en ligt nu ergens op een wolk te slapen. Maar waar is hij als de wolken weg zijn? Wordt hij niet nat als het regent?
En gaat iedereen naar de wolken als hij oud is?

Een ontroerend en troostrijk prentenboek over een meisje dat allerlei vragen stelt wanneer haar kat doodgaat. 
Auteur : Sanne De Bakker
Uitgeverij : Pimento
ISBN : 978 90 499 2482 9
Woezel en Pip rennen door het bos. Ze zoeken kastanjes. Woezels rugzak zit al bijna helemaal vol. "O, daar ligt nog wat, Pip,' roept hij en hij wijst vooruit. Daar ligt iets in de schaduw van een oude eik. Het is Muisje. Hij ligt heel stil. Zelfs zijn snorharen bewegen niet.

Gevoelig en toegankelijk prentenboek over het verliezen van een dierbare en afscheid nemen binnen de veilige en vertrouwde belevingswereld van de Tovertuin.
Auteur : Guusje Nederhorst
Uitgeverij : Uitgeverij Leopold
ISBN : 978 90 258 7387 5
Wolfje, jong en nieuwsgierig, loopt te snuffelen in het bos als hij een vies luchtje ruikt. De geur voert hem naar een wijze oude geit die hem vertelt dat het vandaag haar laatste dag is. Dan ontspint zich een grappige dialoog, die tegelijk luchtig én diepzinnig is, waarin Wolfje van Geit leert wat doodgaan eigenlijk is.

Voor kinderen vanaf 6 jaar
Auteur : Truus Breukers
Uitgeverij : Clavis
ISBN : 978 90 448 3055 2
Niels, het vriendje van Lisa, heeft de website www.hellupme.nl gevonden. Hier staan allemaal oproepjes van kinderen op. Eén oproepje is van Kim. Haar moeder is ongeneeslijk ziek en ze wil weten of er leven na de dood is. Lisa, Dennis en Niels besluiten haar te helpen en gaan naar mensen van verschillende geloven om het te vragen.
Maar wie heeft er nu gelijk? Als Lisa ontdekt dan Kim eigenlijk Niels is, en dat zijn vader ongeneeslijk ziek is, voelt ze zich verraden. Waarom heeft hij het haar niet verteld? Maar als zijn vader sterft, besluit Lisa alles op alles te zetten om erachter te komen of Niels zijn vader ooit nog zal zien.
Auteur : Hieke van der Werff
Uitgeverij : De Vier Windstreken
ISBN : 90 5579 978 5
Het monster verscheen net na middernacht. Maar het is niet het monster dat Conor verwachtte, het monster uit de nachtmerrie die hij bijna elke nacht heeft gehad sinds zijn moeder ziek werd. Die met de duisternis, de wind en het geschreeuw. Het monster uit zijn achtertuin is anders. Oud. Wild. En hij wil het meest gevaarlijke van alles van Conor, hij wil de waarheid.
Auteur : Patrick Ness
Uitgeverij : Colibri
ISBN : 978-94-6237-008-1
Wanneer de papa van Louise sterft, is alles plots anders. Thuis, bij oma, op school ... Wordt het nooit meer zoals vroeger ?
Mama en oma zijn zelf te verdrietig om Louise goed te kunnen troosten.
Opa begrijpt de angst van Louise, en geeft er een reëel troostend antwoord op. 
Auteur : Pili Mandelbaum
Uitgeverij : Uitgeverij Infodok nv
ISBN : 90 6565 388 0