Boeken

Je ligt al heel lang op mijn bureau naar me te kijken, om precies te zijn: vanaf mijn 12e verjaardag, nu 8 maanden geleden. Ik wilde graag een dagboek en dat kreeg ik van mijn moeder, eentje met een donkerrode fluwelen kaft waar in zogenaamde gouden letters op staat "Diary". Er zit ook een slotje op met een nep-gouden sleuteltje. En ook al vond ik je meteen mooi, ik kon er toch als maar niet toekomen om echt in jou te gaan schrijven. Vandaag moet ik wel, want er is iets vreselijks gebeurd. Vandaag is mijn moeder zomaar doodgegaan.

Dit zijn de eerste regels die Nina in haar dagboek schrijft. Nina verzet zich tegen alles wat er na de begrafenis dreigt te veranderen. Soms heeft ze geen zin meer om verder te leven, dan wil ze zelf ook dood om weer samen te zijn met haar moeder. En intussen gaat het gewone leven door: naar school gaan, een feest vieren, verliefd worden. In haar dagboek schrijft Nina over alles wat ze meemaakt, en vooral over de moeilijke dingen waarover ze met niemand durft praten.
Auteur : Odiel Reef
Uitgeverij : Uitgeverij Sjaloom
ISBN : 90-6249-311-4
Ik hield van mijn moeder. Ze werkte thuis in opdracht van uitgeverijen en trok ook twee uur per dag uit voor het kaartleggen. Het maakte haar heel bijzonder en ondanks dat ze het druk had, maakte ze altijd tijd voor mij. Toen kreeg mijn moeder af en toe hoofdpijn. Die werd erger en erger. De dokter vond een knobbeltje in mijn moeders hoofd... 'Je redt het wel, meidje, bloemenfee,' zei ik tegen haar. 'Meidje tegen je moeder,' giechelde ze meisjesachtig, door haar tranen heen. Ik ben achttien vandaag. Veel te jong voor een levensverhaal. Maar Sonja, de psychologe van de instelling waar ik nu zit, wil dat ik mijn ervaringen neerschrijf.
Auteur : Brigitte Minne
Uitgeverij : Clavis
ISBN : 90-448 0105-8
De koningin is verdwenen.
foetsjie. Opgelost in de lucht. Wie blijft er dan nog over?
De koning komt niet buiten, de narren vluchten het rijk uit
en de prinses wacht op de dooi. Waar blijven de vingertoppen
van een prins als je hart bevroren is? Een zacht sprookje over veel verdriet en de hoop dat het over zal gaan.
 
Auteur : Anna Vercammen
Uitgeverij : Uitgeverij Vrijdag
ISBN : 9789460011009
Het verhaal gaat over een vijftien jarig meisje, Stella, waarvan haar moeder is overleden. Stella had een goede vriendin, Camilla, maar na het overlijden van haar moeder liet zij haar in de steek en is nu bevriend met Rosa en de rest van haar vrienden groep. Hierbij hoort Manne. Stella heeft al een tijdje een oogje op hem. Stella probeert zich bij de groep aan te sluiten maar telkens als het een beetje lijkt te lukken gaat er iets mis. 
Haar vader verwerkt zijn verdriet op zijn eigen manier en dat is door gewoon door te gaan met het leven. Hij krijgt een nieuwe vriendin, Marianne. Zij komt al heel snel met haar zoontje, Anders, bij hun wonen. Stella ziet dit totaal niet zitten en heeft een hekel aan haar stiefmoeder.
Auteur : Unni Lindell
Uitgeverij : Lemniscaat
ISBN : 90-6069-995-5
Niet aan de verwachtingen voldoen 
dat wordt mijn levensdoel, heb ik vannacht besloten.
Vanaf vandaag ga ik mijn uiterste best doen iedereen teleur te stellen. 

Een paar jaar na het overlijden van zijn moeder wordt de 16-jarige Boudewijn ‘ziek’. Hij is totaal apathisch en komt zijn bed niet meer uit. Zijn vader stelt hem voor de keuze: ‘Vanaf nu schrijf je elke dag een stukje in dit schrift en je luistert elke dag naar tenminste één van deze cd’s. Zo niet, dan laat ik je opnemen.’ 
Bou begint met forse tegenzin aan zijn ‘strafwerk’, maar gaandeweg blijkt het schrijven een uitlaatklep.
Auteur : Erna Sassen
Uitgeverij : Uitgeverij Leopold
ISBN : 978-90-258-5578-9
'Alleen al het idee geeft mij een warm gevoel van binnen. Dan zou het mama kunnen zijn, die lekker ligt te spinnen op papa's schoot. Zou dat niet prachtig zijn?' 
Echt 'doodgewoon' is een boek over de dood niet - niet voor volwassenen en al helemaal niet voor kinderen. En toch hoort de dood bij het leven. Vroeg of laat krijgt iedereen ermee te maken. Je opa, de buurman, je vader of je moeder, de hond of de poes - allemaal kunnen ze doodgaan. 
Auteur : Bette Westera
Uitgeverij : Gottmer
ISBN : 978 90 257 5668 0
De vader van Ruben is ernstig ziek. Hij heeft kanker. Na een zware operatie komt hij weer thuis. Even lijkt het of alles goed komt. Toch is het voor Ruben een verwarrende tijd. Mag hij wel hopen dat papa weer helemaal de oude wordt? Hij zoekt een uitlaatklep bij zijn vrienden. Als hij op een dag een slecht rapport heeft, wordt zijn vader erg boos. Hij vindt dat Ruben zijn toekomst op het spel zet.
Auteur : Dolf Verroen
Uitgeverij : Uitgeverij Leopold
ISBN : 978 90 258 5715 8
Herkenbare, troostende verhalen en gedichten
Wanneer was je blij ? Bij de uitreiking van mijn turnmedaille. (Jelle, 13)
Op de dag dat mijn zusje werd geboren. Ze zag er zo lief uit! (Chloë, 10)
In de zomervakantie. Ik ging elke dag zwemmen! (Franceska, 12)
Wanneer was je verdrietig ? Toen wij een belangrijke voetbalwedstrijd verloren. (Charlotte, 12) Ik moest een beetje huilen toen mijn liefste hamster dood was. (Rob, 11)
Ik ben best vaak verdrietig. Mijn papa is heel ziek. (Christa, 11)
Je kunt je om verschillende redenen gelukkig of droevig voelen. Hoe ga je daar mee om ? Ga je hard lachen of huilen ? Of word je een beetje stil ? Hoe je je ook voelt, het mag allemaal. Want iedereen is anders. 
Soms lijkt het allemaal maar ingewikkeld. Wat gebeurt er allemaal ? Hoe kun je het beste afscheid nemen ? Bestaat er een hemel ? Waarom scheiden papa’s en mama’s ? Kun je het geluk een handje helpen ? In dit boek vind je antwoorden op veel van je vragen. Je leert dat het geluk in de kleinste dingen zit.
Auteur : Kolet Janssen
Uitgeverij : Davidsfonds
ISBN : 978 90 5908 2380
De oma van Maloe is dood. En nu moet haar huis helmaal leeg, want het wordt verkocht. Samen met haar vader gaat Maloe vaak naar oma's huis. Dan komen de herinneringen aan oma weer naar boven. Langzaam maar zeker krijgt ze antwoorden op de vragen die oma's dood oproepen. Was oma wel zo lief? Wat moet er met haar spullen gebeuren? De knopenpot, oma's schoenen, het Mariabeeld en het wespennest? En waarom wil de vader van Maloe niet meer in oma's huis en oma's dorp wonen?
Auteur : Antoon van der Kolk
Uitgeverij : Uitgeverij Van Goor
ISBN : 90 00 03643 7
Op een dag komen Mascha s vader en moeder thuis. Ze vertellen Mascha dat haar moeder in het ziekenhuis is onderzocht. Ze is erg ziek en de dokters weten niet of ze weer beter kan worden. 
Ze wordt niet beter. Ze gaat dood. Hoe is dat voor Macha? 
 
Auteur : Hanneke van der Werf
Uitgeverij : Van Tricht uitgeverij
ISBN : 978 90 7782221 0
Rijk of arm, koning of bedelaar, wijs of dom, iedereen gaat dood. Wat is doodgaan eigenlijk? Waarom zijn de meeste mensen bang voor de dood? Wordt je van tevoren gewaarschuwd? Wat gebeurt er met je lichaam als je gestorven bent? Wat zijn bijna-doodervaringen? Leef je maar één keer? Is er leven na de dood? In elk geval is er leven vóór de dood. En je zult je niet dood vervelen met dit boek. Lees hoe mensen vroeger met de dood en de doden omgingen en hoe ze dat nu doen. Dat is boeiend, soms gek of eng. Lees over mensen die terugkeren uit de dood, over gieren die lijken ruimen, over graven en begrafenissen, over schijndood, over begraven worden in je eigen auto, over diepgevroren lichamen die wachten op betere tijden...
Auteur : Marcel en Marijke Messing
Uitgeverij : Uitgeverij Zwijsen
ISBN : 97 890 6692 1634
Dit is het grootste probleem: mijn moeder is dood.
Dit is het een na grootste probleem: mijn vader weet het even niet zo goed.
Dat mag natuurlijk best, maar er komt wel veel rommel van. Die moet ik steeds opruimen en ik ben nog maar tien.
Verder zijn er kleinere problemen: De boot is klein. We hebben weinig geld. Mijn vader is barbier en geen gewone kapper die ook vrouwen kan, dus heeft hij maar de helft van de wereldbevolking als klandizie. Gelukkig zijn hier best veel mannen die zich het liefst de hele dag laten scheren en knippen. Tenminste, dat zegt mijn vader.
Dan is er nog het nieuwste probleem dat klein begon maar steeds groter wordt: mijn moeder is gecremeerd en ze zouden de as nasturen, maar ze kunnen ons denk ik niet vinden.
Omdat mijn vader het even niet zo goed weet. Omdat ik nog maar tien ben.

‘We zijn op doorreis,' zegt de vader van Olivia.
Maar wat is een doorreis als je niet van je plek komt? Op een boot nota bene, gestrand in de tuin van een kapsalon?
Het is maar voor tijdelijk, weet Olivia, zolang haar vader het even niet zo goed weet.
Maar hoe kom je weg van een boot in de tuin? Zonder moeder, maar met veel herinneringen en een compleet veranderd leven?
Auteur : Jowi Schmitz
Uitgeverij : Lemniscaat
ISBN : 978 90 4770 3495
Dora houdt van schrijven. Ze schrijft brieven aan haar mama, die vorig jaar gestorven is. Haar papa is erg beschermend. Dora mag amper met de fiets naar school. En een fuif of de jeugdbeweging kan ze helemaal vergeten. Papa heeft een drukke baan en is weinig thuis. Hij communiceert het liefst via post-its. Gelukkig kan Dora goed praten met tante Lo, mama's zus. Zal zij Dora's papa kunnen overtuigen dat de jeugdbeweging best oké is? En dat een hondje leuk gezelschap is voor Dora?

Een hedendaagse briefroman voor jonge tieners, met brieven, post-its, sms'jes, lijstjes, recepten en dialogen.

 
Auteur : Moniek Vermeulen
Uitgeverij : De Eenhoorn
ISBN : 978-94-6291-118-5
'Oma is dood, maar Madelief hoeft er niet van te huilen.' 
Madelief heeft haar grootmoeder nauwelijks gekend, doordat haar moeder en haar grootmoeder niet van elkaar hielden. Maar nu komt grootvader logeren, en die praat veel over zijn vrouw. Madelief vraagt zich af waarom niemand haar oma lief vond. Ze praat veel met haar grootvader en lacht ook veel met hem. Langzamerhand komt Madelief te weten hoe het zo gelopen is met haar grootmoeder.
Auteur : Guus Kuijer
Uitgeverij : Querido
ISBN : 90 214 3138 6
Joost heeft verdriet omdat zijn vader is overleden. Zijn vader was een brandweerman. Hij beschouwt zijn vader als een held en probeert zich samen met zijn moeder door het leven te slaan. Dan krijgt zijn moeder bezoek van een nieuwe vriend. Niet zomaar een man. Het blijkt een weduwnaar te zijn, zijn vrouw en dochter zijn in een autobrand omgekomen. Joost vindt het niet leuk dat zijn moeder een nieuwe vriend heeft. Hij komt erachter dat zijn vader die man uit een brandende auto heeft gered, maar zijn vrouw en kind niet tijdig kon redden. Is zijn vader dan toch geen held? Joost heeft het er erg moeilijk mee.
Auteur : Berti Persoons
Uitgeverij : Clavis
ISBN : 978 9044817478
In de zomervakantie gaat Emma logeren bij oma en opa. Net zoals vorig jaar. Alleen is niets meer zoals vroeger, want opa is ziek. Opa zwijgt. Maar Emma kijkt en luistert, en weet wat hij bedoelt. 
Auteur : Katrien Vandewoude
Uitgeverij : Clavis
ISBN : 90-448-0139-2
Dat was het dan, God. Ik weet niet wat ik je vanavond moet vragen want het is zo'n mooie dag geweest. Of ja, toch. Zorg ervoor dat morgen alles goed gaat met de operatie van Peggy Blue. Niet zoals met de mijne, als je begrijpt wat ik bedoel.

Tot morgen, kus, 
Oscar 

De twaalfjarige Oscar schrijft vanuit zijn ziekbed brieven aan God. In die brieven, die sprankelen van levenslust, vertelt hij over oma Rozerood, een dame die hem regelmatig bezoekt en met hem praat over allerlei kleine en grote levensvragen. Oscars brieven geven een prachtige en ontroerende beschrijving van wat wellicht de laatste twaalf dagen van zijn leven zijn.
Auteur : Eric-Emmanuel Schmitt
Uitgeverij : Uitgeverij Atlas
ISBN : 90 450 0477 1
Als er iemand doodgaat van wie je houdt
Het verlies van een naaste is in ieders leven een ingrijpende gebeurtenis. Hoe kom je daar ooit overheen?

Wat gebeurt er allemaal voorafgaande aan en tijdens een begrafenis en crematie ? Hoe verloopt een rouwproces ? Op deze, en vele andere vragen geeft dit boek antwoord.
Ook andere culturen komen aan bod. Het geeft waardevolle tips om deze verdrietige periode in hun leven door te komen. De vele praktische oefeningen kunnen hen helpen om het afscheid te verwerken en weer te genieten van dingen. 
Toch gaat dit boek vooral ook over het leven. Want de nabijheid van de dood kan maken dat je stilstaat bij wat in het leven écht belangrijk is
Auteur : Marja Baseler
Uitgeverij : The House of Books
ISBN : 978 90 443 2494 5
Casper woont alleen met zijn moeder, zijn vader heeft hij nooit gekend. In zijn vrije tijd speelt hij het liefst piano. Wanneer hij wordt gekozen om pianist in een jeugdorkest te zijn, is hij dan ook superblij. Maar algauw wordt het goede nieuws overschaduwd door slecht nieuws: zijn moeder heeft kanker. Bang voor wat er met haar kan gebeuren gaat Casper op zoek naar zijn vader. Die blijkt dichterbij te zijn dan hij kon vermoeden...
 
Auteur : Carry Slee
Uitgeverij : Prometheus
ISBN : 90 6494 041 X
In dit boekje wordt beschreven hoe rouwen werkt, welke gevoelens daarbij komen kijken en hoe we die gevoelens al dan niet uiten.
In het tweede deel van deze uitgave: creatieve werkvormen worden activiteiten die kunnen helpen bij het verwerken van verdriet, stap voor stap toegelicht.
Auteur : Lotte van Kouwen
Uitgeverij : Pica
ISBN : 978 90 776 719 62
Omgaan met verlies en verdriet hangt samen met cultuur en religie. In dit boek komen 22 jongeren aan het woord, allen kinderen van ouders met een niet-Nederlandse afkomst. Zij vertellen openhartig over het overlijden van gezinsleden, familieleden of vrienden en over hun rouwproces, dat sterk bepaald wordt door hun achtergrond. Ineke Wienese vroeg aan hen hoe het verlies hun dagelijks leven beïnvloedde, hoe ze hun verdriet verwerkten, welke invloed de thuiscultuur had en welke dromen of tekens ze kregen.
Auteur : Ineke Wienese
Uitgeverij : Ten Have
ISBN : 978 90 259 6108 4
De moeder van de elfjarige Wietske heeft borstkanker en Wietske weet dat haar moeder niet lang meer zal leven. Daarom wil ze geen lid meer zijn van de moppenclub bij haar op school. Lachen terwijl je moeder doodgaat, dat kan toch niet? En er zijn meer moeilijke vragen waarmee Wietske worstelt. Terwijl haar moeder steeds zieker wordt, gaat het dagelijks leven gewoon verder. De klas verdeelt zich in twee kampen als er een tweede moppenclub wordt opgericht. Thuis maakt Wietske ruzie met haar broer, die boos is op de hele wereld. En er moeten sinterklaassurprises worden gemaakt.
Tussendoor wordt Wietske ook nog eens verliefd. Allemaal heel normale gebeurtenissen, maar als je moeder ernstig ziek is, krijgen ze een heel andere betekenis.
Een aangrijpend verhaal over een meisje dat moet leren omgaan met de ziekte en naderende dood van haar moeder.
Auteur : Wim Daniëls
Uitgeverij : Van Holkema & Warendorf
ISBN : 978 90 475 0738 3
Iemand van wie je veel houdt, gaat dood. Je denkt: dat gebeurt mij niet, maar het gebeurt wel. De wereld staat op zijn kop. Alles is anders. Je bent in de war. Wat moet je met zoveel pijn en verdriet?
In dit boek staan veel nuttige tips, herkenbare verhalen en zinnige adviezen. 
Auteur : Molly Carlille
Uitgeverij : Forte
ISBN : 978 90 5877 911 3
Ik was altijd al - zo weg - van jou. Maar nu - jij de wijde wereld - introk. Sta ik nergens - jij overal.
Hoe krijg je vat op het weggaan van iemand ? Hoe verwerk je zoiets ?
Werner Storms schreef gedichten en prozateksten; oefeningen in afscheid nemen. Maar met de herinnering, die blijvend is en met de moed om het verleden niet als een deur achter zich dicht te trekken.
Auteur : Werner Storms
Uitgeverij : Clavis
ISBN : 90 6822 428 X
Niels, het vriendje van Lisa, heeft de website www.hellupme.nl gevonden. Hier staan allemaal oproepjes van kinderen op. Eén oproepje is van Kim. Haar moeder is ongeneeslijk ziek en ze wil weten of er leven na de dood is. Lisa, Dennis en Niels besluiten haar te helpen en gaan naar mensen van verschillende geloven om het te vragen.
Maar wie heeft er nu gelijk? Als Lisa ontdekt dan Kim eigenlijk Niels is, en dat zijn vader ongeneeslijk ziek is, voelt ze zich verraden. Waarom heeft hij het haar niet verteld? Maar als zijn vader sterft, besluit Lisa alles op alles te zetten om erachter te komen of Niels zijn vader ooit nog zal zien.
Auteur : Hieke van der Werff
Uitgeverij : De Vier Windstreken
ISBN : 90 5579 978 5
Het monster verscheen net na middernacht. Maar het is niet het monster dat Conor verwachtte, het monster uit de nachtmerrie die hij bijna elke nacht heeft gehad sinds zijn moeder ziek werd. Die met de duisternis, de wind en het geschreeuw. Het monster uit zijn achtertuin is anders. Oud. Wild. En hij wil het meest gevaarlijke van alles van Conor, hij wil de waarheid.
Auteur : Patrick Ness
Uitgeverij : Colibri
ISBN : 978-94-6237-008-1